De traditionele Chinese voedingsleer

De vijf elementen voedingsleer is een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.
De vijf elementen staan voor hout, vuur, aarde, metaal en water. In wezen is het een uit ervaring geboren holistisch voedingssysteem.

Voedingsmiddelen en kruiden worden hier ingedeeld naar hun thermische waarde, maar ook naar hun effect op het lichaam. Dit houdt in dat voeding een verwarmende (Yang) of verkoelende (Yin) werking op het lichaam heeft. De bereiding van de voeding is dan ook vaak bepalend.
Koken in water maakt de voeding meer Yin waar het bakken en grillen de voeding meer Yang zal maken.

Ook de jaargetijden spelen een rol van betekenis. Over het algemeen komt het er in Nederland op neer dat je in de zomer meer afkoelende voeding tot je zult nemen en in de winter meer voor verwarmende voeding zult kiezen.

Voeding van lokale herkomst en in het seizoen, blijkt meestal de juiste voeding te zijn die je op dat moment nodig hebt. Door goed naar je lichaam te luisteren leer je welke voeding voor jou het beste werkt.

Nadat je je enige tijd met de energetische werking van voeding hebt beziggehouden, zul je vooral het volgende opmerken. Je begint beter te luisteren en te voelen en je af te vragen wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft aan voeding.
Dit zal uiteindelijk resulteren in een betere stofwisseling en het ervaren van meer energie en vitaliteit in je dagelijkse leven.

Mocht je het leuk vinden om hier nog wat meer over te lezen dan kan ik je de volgende boeken aan raden;

  • ‘Voeding volgens de vijf elementen.’ Barbara Temelie
  • ‘Ontbijt je fit.’ Jutta Koehler
De Praktijk Wilma van Son